Actueel

AdobeStock_298940362

Awareness training Cybersecurity

Training wide

Maandag 3 februari jl. verzorgde AxyWare voor medewerkers en klanten een awareness training rondom het thema cybersecurity
Keynote speaker was George Parker.

George Parker is een leugenaar. Althans dat beweerde hij zelf tijdens zijn inleiding. Hij stal vroeger koekjes en probeerde te camoufleren dat er een paar weg waren door ze te herschikken in de trommel. En hij zei keihard ’nee’ als zijn moeder vroeg of hij koekjes gepikt had. Sinds die vroege jeugd ontwikkelde hij een fascinatie voor hoe leugens werken en hoe we de werkelijkheid, anderen en ook onszelf waarnemen. 

In zijn presentatie ging hij vooral in op de menselijke en organisatorische kant van omgaan met de leugen. Hij ging in op hoe de leugen psychologisch, biologisch en emotioneel werkt en illustreerde dat met illusies en mentalisme, de wetenschap erachter en praktijkvoorbeelden. Het werd snel duidelijk dat we allemaal regelmatig liegen (ooit wel eens een vinkje gezet bij ‘I read and agree to the license agreement’?). En dat niemand onkwetsbaar is voor de leugen. Naarmate cybercrime verfijnt wordt het verschil tussen een echte mail en bijvoorbeeld een phishing mail steeds minder duidelijk. We kunnen technische ingrepen doen om ons te beschermen zoals bijvoorbeeld VPN, anti-virus software, double authentication, encrypting software. Maar de menselijke en organisatorische kant is lastiger. Het vraagt om, soms met een schok, bewustzijn van de risico’s van misleiding. Van daaruit leer je patronen herkennen en door meerpunts-checks de leugen te ontmaskeren. Dat betekent ten eerste over een langere periode metingen doen. En, zo mogelijk nog belangrijker, met meerdere mensen (klanten, leveranciers, ex-criminelen, politie, hackers, etc.) vanuit verschillende perspectieven oplossingen voor het probleem vinden. 

Wij kijken terug op een enerverende sessie waarin inzichten afgewisseld werden met keiharde eye-openers.